Sint Ignatiuscollege, Amsterdam

In herinnering wat zij tot stand bracht

Ook componist en ook Jezuïet 1965

Rik Veelenturf componist van "het lied van de stad", leuk liedje, later verrijkt met 4 stemmig lalala door BH, dansen,dansen, tediea,tediea.  Rik had best een leuke stem. Wat aparte performantie. Hij deed op  “Zijn liefde gaat van mond tot mond ", het beklag van god". Zo ongeveer "nnnn maar gij hebt mij gegeseld en gehoond" . Heel typisch dat toontje aangeven. Onlangs kon ik een platenspeler lenen en zette de plaat kei-hard op. De stem van Rik, wat ijl hoog, was zo doorspekt met een "traan", dat mij de tranen in de ogen kwamen (anno 2015). De rol en de klacht van Jezus kwam via de muziek heel goed binnen. 

Het staat mij nog bij dat Rik kwam opdraven als -waarnemend dirigent- omdat Bernard op last van de dokter zijn stem moest sparen, (dus zo een 6 weken lang alleen maar mocht fluisteren), dat moet in die tijd geweest zijn ik heb een beeld hierbij van een muzieklokaal in de Banstraat, het Ig werd toen vernieuwbouwd. 

Ik was 13 toen, maar zowel bij de plaatopname als bij de vervanging staat mij nog helder het temperament van Bernard,  het ongeduld, en het getoonde gebrek aan repect van hem ten aanzien van muzikale en theatrale interpretaties van zijn meesterwerken door anderen. Rik was daarop geen uitzondering. (zie ook "Boventoon" van Thom Jansen).

 

Als er een top 500 zou moeten worden gevormd met op 1........... (mag u zelf invullen) dan zou ik in het programma Top 500 agogo pleiten voor "Het lied van de stad" op 1. Het tien-strofe lange gedicht van Huub is voorzien van een zeer aanstekelijke melodie die in een kwartier aangeleerd is. Het laat ruimte om slagwerk, gitaar wellicht violen toe te voegen aan de aanwezige orgel/piano partijen.

In 1970 voegde Bernard hier een SATB meerstemmige zetting aan toe dat spoedig naar lalala migreerde. Lange tijd was "de stad" een top hit in de kerken van nederland en altijd gevraagd bij bruiloften.